Kida Anaokulu Sistemi
Kida Anaokulu Sistemi
Kida Anaokulu Sistemi, alternatif bakış açılarıyla, özellikle Waldorf pedagojisi üzerine temellendirilmiş bir çocukluk deneyimi sunar.
Waldorf, aslında sadece bir eğitim ekolü değil.
Hayatın bütün alanlarına yayılmış bir bakış açısı, yaşam duruşu. İşte biz de bu duruşu kabul edip içinde olduğumuz coğrafyanın özelliklerinden besleniyoruz.
Zaten Waldorf pedagojisi de bunu söyler. Geleneksel alışkanlıklar ve yerel kültür çok önemlidir.
Bu noktada Kida'nın temel aldığı bazı Waldorf pedagojisi esaslarından bahsedelim.
Sevgi ve neşe, çocuğun öğrenme sürecinin ilk adımı için gerekli olan iki deneyimdir.
Kida öğretmenleri, ikinci bir anne figürü olarak bağ kurmanın önemine inanır.
Sanat Kida'da günün her anında bizimle. Daha okula adımızınız atar atmaz fonda pentatonik müzik karşılar sizi. Çocuklar bir işle meşgulken, öğretmeni bir enstrümanla eşlik eder çoğu zaman. Örgü, balmumu, resim, keçe ve ahşap el işleriyle estetik algıları hep gelişir.
Doğa ve bahçe bir ihtiyaç. yağmurluklar, tulumlar, çizmeler olmazsa olmazımız.
Toprağın, bitkilerin, güneşin şifasına inanıyoruz ve her gün mutlaka 2 saatimizi bahçede geçiriyoruz.
Rutin ve her gün aynı saatte aynı işi yapma erken çocuklukta özgüven ve dünyayla bağ kurmanın temelleri demek. Kida'nı günlük akışı nefes alıp vermek gibi, devinimsel ve huzur vericidir. Çocuk günün hangi saatinde ve haftanın hangi gününde onu neyin beklediğini bilir ve bu onun hazır bulunuşluğuna katkı sağlar.
Psikolojik temeller, özellikle yaşamın ilk yedi yılında, aslında bütün hayatın nasıl geçeceğinin bir provasıdır.
İlkokul ile birlikte 7 Yıllık Gelişimsel Periyotlar takip edilir. Bilinçaltı ve kodları bu dönemde kararlarını verir. Ve bu kararlar hayatidir. Bu yüzden Kida'da uzman psikolog desteği ile ailelerimizle işbirliği içindeyiz.
Model olma, çocuğun taklit ile öğrendiği bir dünyada bütün yetişkinlerin sorumluluğu aslında. Bu yüzden Kida eğitmeni, önce mevcudiyeti ile çocuklara örnektir.
Yemek yemesi, suyunu içişi, hitap şekli, saygıyla dinlemesi, ses tonu ve durumlara yaklaşımı ile çocuğun gözünde bir idoldür.
Döngüler, zaman kavramını anlamlandırmakta çok kıymetli. bu yüzden mevsim geçişlerini kutlarız. Her mevsim mutlaka çocukların katkılarıyla mevsim masası hazırlar, doğanın yılın o zamanındaki hediyelerini ekleriz. Doğum günleri ve özel günler gösterişsiz ama özdeğer duygusunu besleyen zamanlardır, asla atlamayız.
Bireysel hız, her çocuk için farklıdır. Parmak izlerimizin, Dna'larımızın bile eşsiz olduğu bu dünyada nasıl iki çocuktan aynı eğilim ve yetileri aynı anda bekleriz? Kida'da bir çocuk, eğitmenin çizdiği sınırlar doğrultusunda, işini seçmekte özgürdür. Çocuk odaklanmışsa, bölünmez. Çocuğa 'hadi' denmez. Rekabet yoktur. Saygı vardır.
Masallar, Waldorf pedagojisinde çok önemli bir yere sahip. Her mevsim, o mevsimin özelliklerini ve kültürünü içinde barındıran masallar, aynı mimiklerle günün aynı saatinde, zamanla tiyatrallaşarak anlatılır.
Yapılandırılmamışlık, Kida'nın hem fiziksel ortamında, hem de pedagojik yaklaşımında temel aldığımız öğelerden biri. İşlenmemiş ahşaptan yapılma malzemeler, oyunda her amaca hizmet edebilecek örtüler, bahçedeki kütükler ve doğal oyun alanları çocuğun hayal gücüne hizmet eder.
GENEL AKIŞ
HER HAFTA YENİ BİR SANAT TEMASI
HER AY BİR ÜLKE/ ŞEHİR
YAŞ GRUBU İHTİYAÇLARINA UYGUN KAVRAM/
DUYGU ÇALIŞMALARI BİLİŞSEL KONULAR
EKOLOJİK TAKVİME UYGUN TARIM DERSİ
TEMEL MARANGOZLUK
AŞÇILIK VE MUTFAK DENEYİMLERİ
BAHÇE SPORU- MINDFULNESS
AYLIK MASAL PROGRAMI
HER AY ÖZEL GÜN RİTÜELİ
EBEVEYN ÇEMBERLERİ
MEVSİMSEL BULUŞMALAR
AYLIK ŞENLİK VE RİTÜELLİ KUTLAMALAR
BRANŞLAR
İNGİLİZCE
ALMANCA
TİYATRO (İNGİLİZCE)
TENİS
ORFF VE DANS
EKOLOJİK TARIM
TEMEL MARANGOZLUK
DİKİŞ VE TASARIM